Toivosen eläinpuisto ja talonpojanmuseo
Matkailun ykköskohde Keski-Pohjanmaalla

Etusivu  |  Matintalo  |  Museokylä  |  Eläinpuisto  |  Historiaa  |  Ryhmille  |  Eränäyttely

TALONPOIKAISKULTTUURIA KÄLVIÄLÄISELTÄ PERHEYRITYKSELTÄ.

Toivosen perhe rakensi reilun kymmenen vuoden aikana Eläinpuiston ja 50 rakennusta käsittävän Museokylän, valtatie 8:n varteen Kokkolan kupeeseen. Yritys perustettiin 1985 ja sitä on laajennettu nykymuotoon vuosittain. Eläinpuiston Museokylässä monet esitettävät työnäytökset tuovat mielenkiintoa ja monipuolisuutta alueen tarjontaan. Työnäytöksistä mittavampia ovat tervanpoltto, savitiilenteko hevoskierrolla, limukan teko, puusepäntyöt, päreenhöyläys ja katonteko, sepän työt pajassa. Naisten töistä mainittakoon karstaus kehräys ja lankojen värjäys luonnonväreillä sekä erilaisten kankaiden ja mattojen kutominen.

Alueella voi monipuolisen eläinpuiston lisäksi käydä tutustumassa 30-40 lukujen kyläkouluun kauppapuotiin, Polttomoottorimuseoon, puusepäntehtaaseen sekä moniin muihin alueen kohteisiin. Auto ja traktorimuseoalueella löytää iso-isän aikaiset menopelit työkoneineen. Viimeisenä teema-aiheena on entisajan lasten puuhapuisto rakennuksineen ja lastenmuseo matintalolla.

Matintalo on koko alueen keskus, jossa saa tilauksesta vaikka kotiruokaa ja samalla se on tosi viihtyisä erilaisten tilaisuuksien pitopaikka, talon toinen pää toimii matkamuistomyymälänä. Kauden aikana yritys työllistää n.13-14 työntekijää, Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo on varsin suosittu matkakohde kuten 30.000 henkilön käynti vuodessa osoittaa.

Yrityksen perustaja Matti Toivonen on ollut Kälviän kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana yli 40 vuotta, harrastuksenaan hän on tutkinut laajasti kotipitäjänsä tuuli ja vesimylly- historiaa, myös vanhat valokuvat ovat voimakkaasti mukana "kuvassa".

Kirjoitus: Kun unelmista tuli totta

Yrityksen ansioita:
1986 Kälviän kunnan Yrittäjäpalkinto
1991 Kotiseutuliiton ansiomitali n:o 1216
1991 MEK:n kunniakirja Lomaset kilpailu
1993 Pro Maaseutu palkinto
1995 Maakuntien parhaat laatumerkki
1995 Keskipohjanmaan maakunnallinen matkailupalkinto
1996 Maaseudun kehittämisen pilottiyritys Suomessa
1997 MTK:n juhlavuoden vetonaulakilpailun 1.palkinto
1998 Matti Toivonen Kälviän vuoden kulttuurihenkilö
1998 Suomen yrittäjien Kultainen Yrittäjäristi
2003 Suomen Tammi Kunniakirja
2007 Suomen yrittäjien timanttinen Yrittäjäristi
2009 Kotiseutuliiton mitali n:o 2276
2009 Vuoden kyläteko kunniamaininta "Suomen sivistysliitto"
2010 Kotiseututyön ansiomitali Matti Toivoselle

Copyright © Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo