Eränkäyntiä esi-isien malliin

Eläinpuiston museokylään näyttely
”eränkäyntiä esi-isien aikaan.”

Kälviällä 8-tien varrella on jo pitkään ollut varsin mittava erämuseo, metsästys ja kalastus osastoineen. Nyt kuitenkin haluamme kuvata eräperheen elämää varsin alkeellisissa oloissa, museokylän torpan-alueella. Eräperheen asunto on pieni yksihuoneinen rakennus ja pihalla tarpeelliset aitat ja varastot saalista ja pyyntivälineitä varten. Aivan asunnon takaa alkaa eräpolku, jonka varrella näkee esi-isiemme monipuoliset pyyntivälineet. Polun alussa on linnun ansoja eri linnuille, tinturit, erilaiset linnunloukut, teerenkahat, näädän, kärpän, lumikon loukut, käpälälaudat ketuille ja monet muut välineet pienemmälle riistalle. Karhun loukku on karmea entis-aikojen pyyntiväline sekä suden kuoppa eli susikroopi paikallisella murteella sanottuna, ansoista suurin alueen reunalla on hirven ansa, jota esi-isämme käyttivät ennen tuliaseiden laajempaa käyttöönottoa.

Varsinaisten pyyntirautojen lajitelma on erämuseossa mainittava, pienistä piisaminraudoista isoihin karhunrautoihin, erikoisempia ovat sahanterämäiset saukonraudat ja monet turkiseläinten syöttiraudat. Koska eräperheen asuinpaikka sijaitsee aivan meren tuntumassa niin hylkeenpyynti kuului itsestään selvänä keväisenä pyyntitapahtumana, alueella voi tutustua lähemmin lähes täydellisiin hylkeenpyynnin varustuksiin hyljevenevajassa. Kalastus oli tärkeä osa hankkia elantoa perheelle, silloin kun ei metsästystä voinut harjoittaa, lähellä oleva meri ja pienet järvipurakot sinne laskevine puroineen oli oivallisia kalastuspaikkoja.

Kalastusmuseon kokoelmiin on saatu hankittua varsin suuri määrä vanhoja pyyntivälineitä tältä alueelta, perinteiset rysät, merrat, tuohikoho / paino pumpuliverkot, tuulastus välineet, harjulaudat, iskukoukut ja lähes tuhannen kpl. käsintehtyjen uistimien lajitelma, muutamia mainitaksemme. Vanhoja suustaladattavia ja muita ennen käytettyjä aseita on suuri määrä ja ehkä nekin on mahdollista nähdä jossain alueemme rakennuksessa.

Nämä kaikki ja tosi paljon muuta voi nähdä Toivosen Eläinpuiston ja Talonpojanmuseon 50 rakennuksen museokylässä Kälviällä.

Etusivulle

Comments are closed.